Първата в света електроцентрала с водородни горивни клетки построена в Корея

Първата в света електроцентрала с водородни горивни клетки, построена от Hanwha Energy в Daesan, провинция Южен Чунгчонг (Hanwha Energy)
Първата в света електроцентрала с водородни горивни клетки, построена от Hanwha Energy в Daesan, провинция Южен Чунгчонг (Hanwha Energy)

 

Hanwha Energy заяви преди месец, че е завършила първата в света електроцентрала с водородни горивни клетки, която произвежда електричество, използвайки отпадъчен водород, останал от нефтохимически съоръжения.


Електроцентралата на стойност 212,4 милиона долара, построена на площадка от 20 000 квадратни метра в нефтохимическия комплекс Daesan в провинция Южен Чунгчонг, ще доставя страничен продукт водород от нефтохимическите централи на Hanwha Total чрез подземни тръбопроводи, за да генерира 400 000 мегаватчаса електроенергия, с които да захранва 160 000 домакинства всяка година.


В края на Юли на площадката се проведе церемония за откриване на съоръжението. На него присъстваха премиерът Чунг Сю-кюн, заместник-министърът на търговията Чунг Сюн-ил и изпълнителният директор на Hanwha Energy Юнг Ин-суб.

„Южна Корея доставя 40 процента от водородните горивни клетки в световен мащаб. Въз основа на подобрена технология, Корея ще увеличи производствения капацитет на водородните горивни клетки до 15 гигавата до 2040 г. и ще оформи индустрията като основен износител “, заяви премиерът.

За разлика от конвенционалните електроцентрали с водородни горивни клетки, които използват водород, извлечен от втечнен природен газ, в процеса на което се отделя въглероден диоксид, 50-мегаватната електроцентрала на Ханха използва отпадъчен водород, който в противен случай би бил изгорен или изхвърлен в атмосферата, според Министерството на Търговия, промишлеността и енергетиката.

След като отпадъчният водород пристигне в електроцентралата по подземни тръбопроводи, той ще се срещне с кислород, предизвиквайки електрохимична реакция, която генерира електричество и оставя след себе си само чиста вода, без да отделя никакви замърсители като серен оксид, азотен оксид и парникови газове, наблюдавани при работата на топлинните електроцентрали.

„Изграждайки електроцентралата с водородни горивни клетки работеща с отпадъчен водород от страничен процес, Hanwha Energy ще подкрепи държавното усилие за стимулиране на водородната икономика и ще допринесе за местната икономика“, заяви изпълнителният директор на Hanwha Energy Юнг Ин-суб.

За електроцентралата, Doosan Fuel Cell, дивизията за горивни клетки на Doosan Group, доставя 144 единици горивни клетки с капацитет 440 киловата, разработени по собствена технология. Тя ще бъде отговорна за поддържането на водородните горивни клетки през следващите 20 години.

Hanwha Energy ще управлява централата, докато Корейската борса за енергия ще закупува електроенергия, произведена от централата. Също така, Korea East-West Power Co. ще предоставя субсидии на 1 мегаватчас произведена възобновяема електроенергия.

"Електроцентралата за водородни горивни клетки ще се превърне в основна точка за осигуряването на технологично предимство на световния пазар на горивни клетки", заяви изпълнителният директор на Doosan Fuel Cell Yoo Soo-kyung.

„Doosan Fuel Cell ще се стреми да повиши съотношението на вътрешните части за своите водородни горивни клетки до 100 процента и да създаде здрава индустриална екосистема, като търси споделен растеж с партньорите.“

Hanwha Energy има 49-процентов дял в проекта, следван от Korea East-West Power Co.  с дял от 35 процента, Doosan Fuel Cell с 10 процента и финансови инвеститори с 6 процента.

Тази статия първоначално бе публикувана в koreaherald.com. Прочетете оригиналната статия тук

Коментари