Нов рекорд на температурите на Земята

Потенциално рекордната температура бе измерена в Долината на смъртта, Калифорния. (Източник: Getty Images)
Потенциално рекордната температура бе измерена в Долината на смъртта, Калифорния. (Източник: Getty Images) 

Потенциално най-високата температура измервана надеждно на Земята - 54,4 C -  вероятно е била достигната в Националния парк Долината на смъртта в Калифорния. 

Измерването е било потвърдено от Националната служба по климата на САЩ. 

Това се случва на фона на гореща вълна на западния бряг на Щатите, където прогнозите са за допълнително покачване на температурите през тази седмица. 

Изгарящите условия доведоха до 2 дена на прекъсвания в електрозахранването в Калифорния, след повреда в електроцентрала в събота. 

"Това е потискаща топлина и тя е в лицето ти", казва пред ВВС Бранди Стюарт, която работи в Националния парк Долината на смъртта. 

Г-жа Стюарт е живяла и работила в националния парк 5 години. Тя прекарва на закрито голяма част от времето си през Август, защото просто е твърде некомфортно да бъдеш на открито. 

"Когато се разхождаш навън чувството е като да си ударен в лицето от струята на няколко сешоара", казва тя. "Чувстваш топлината и чувството е като да се разхождаш във фурна и топлината е просто навсякъде около теб." 

Какви са били предишните рекорди? 

Неделното измерване е било направено в Furnace Creek в Долината на смъртта. 

Преди това, най-високата надеждно измерена температура на Земята е била 54 C - отново в Долината на смъртта през 2013 година. 

По-високо показание от 56,6С преди век, също в Долината на смъртта е оспорвано. Смята се от някои модерни експерти, че то е било направено неправилно, заедно с няколко други температурни замервания през същото лято. 

Според анализ от 2016 г. на климатолога историк Кристофър Бърт, други температури в региона измерени през 1913 г. не потвърждават замерването от Долината на смъртта. 

Друга рекордна температура за планетата - 55С - е била записана в Тунис през 1931 г., но според г-н Бърт това показание, наред с други измервания в Африка по време на колониалната ера, страдат от "сериозни проблеми с правоспособността". 

Подробности за горещата вълна? 

Сегашната гореща вълна се простира от Аризона на югозапад до бреговете на щата Вашингтон на северозапад. 

Очакванията са след максимум в понеделник и вторник, температурите да започнат да спадат към края на седмицата. Въпреки това, непоносимата жега ще продължи поне още 10 дни. 

Докато температурите в Калифорния се покачваха, голямо огнено торнадо беше наблюдавано в събота в окръг Ласен. 

Огненото торнадо наблюдавано в събота Права над изображението: REUTERS
Огненото торнадо наблюдавано в събота Права над изображението: REUTERS

Независимият системен оператор на Калифорния, който управлява електрозахранването в щата, обяви ниво на тревога от трета степен, което означава, че "потреблението на електричество започва да надхвърля снабдяването с такова". 

Тъй като голяма част от производството на енергия в района разчита на слънчевата и вятърната енергия и тъй като хората използват електричеството за климатизация, по време на горещи вълни енергопреносната мрежа се натоварва много и се излага на риск от изпадане в тотална неработоспособност. 

С цел управление на нуждите на щата от енергия и предотвратяване на пълно изключване, властите използват спирания на тока по график за да могат да контролират и съхраняват енергия. 

Какви са ефектите от екстремната горещина? 

Властите дефинират екстремната горещина като период от два до три дни на силна топлина и висока влажност, с температури над 32С.

Според Центъра за контрол и превенция на болестите на САЩ, горещите вълни средно са убили повече хора от всяка друга екстремна проява на времето в страната. 

Ефектите от горещите вълни, които се усещат на момента от човешкото тяло са топлинни крампи, дехидратация и дори потенциално фатални топлинни удари. 

Освен това, според Световната здравна организация, екстремната топлина може да обостри вече съществуващи здравословни проблеми, включително респираторни заболявания, състояния на сърцето и проблеми в бъбреците. 

Инфраструктурата може бъде повлияна също. Наред с претоварването на енергопреносната мрежа и причиняването на спирания на тока, екстремната горещина може да приземи самолети, да разтопи пътища и презатопли вътрешността на колите до опасни нива. 

Горещите вълни могат също така да имат значително влияние върху земеделието - както причинявайки увяхване и умиране на зеленчуците, така и с помагайки разпространението на болести по растенията. 


Тази статия първоначално бе публикувана в BBC.com. Прочетете оригиналната статия тук

Коментари

Популярни публикации от този блог

Първата в света електроцентрала с водородни горивни клетки построена в Корея